Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat- lagning
»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och ekologi
»Lagring och förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender för vilda växter
»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap och maskrosvin
»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
Om handboken
»Till alternativ.nu
|
SENAP, ÖRTSALT, MASKROSSIRAP OCH MASKROSVIN
Senap
Det här är en senap jag har hittat på själv som påminner om de exklusiva franska typer som säljs i små stengodskrukor med kork och tätade med rött lack.
Ta 200 g brunt senapsfrö och 100 g vitt senapsfrö som mals i t ex en kaffekvarn. Grovleken kan man variera, själv brukar jag mala hälften av de bruna fröna lite grövre och resten fint. De malda fröna blandar jag med vatten till lös gröt i en kastrull. Lägg i två lagerblad. Sjud under omrörning ca 5 minuter.
Nu behöver du 2 msk potatismjöl och 1 dl kallt vatten vilket blandas ihop till en klimpfri redning.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner redningen under kraftig omrörning. Sjud några minuter till under omrörning. Smeten ska vara riktigt stabbig. Späd med lite vatten om det behövs. Ta bort från värmen och tillsätt: 1 knapp dl olivolja, 1 dryg msk salt och 1 tsk socker.
Låt svalna. Blanda ner ca 2 dl vitvinsvinäger och 5 kluvna vitlöksklyftor. Senapen bör stå till sig minst en vecka innan den används.
Lotta
Örtsalt
Plocka örter du tycker om. Jag använde vad som fanns i mina föräldrars trädgård: libsticka, timjan, dill, persilja, citronmeliss, dragon, gräslök och gul lök. Saltörtblandningen jag tyckte blev bäst var med 2 msk havssalt till 100 g örter (cirka 2,5 - 3 dl finhackade örter), 1 msk salt/100 g örter blev också bra, men var lite svårare att torka. Mer än 2 msk salt blev väl salt för min smak. Pröva dig fram!
Kör de färska örterna i en matberedare så att de blir ordentligt sönderdelade eller hacka dem mycket fint för hand. Blanda örterna med salt och bred ut dem på papper på plåtar. Torka på svag värme i ugn (mindre än 50 grader). Det tar ca 2 timmar. Torkar man utan ugn tar det ungefär ett dygn.
För att örtsaltet ska bli mer finfördelat och lättare att strö kan man krossa det i en mortel när det torkat. Ditt eget örtsalt får en tydlig örtsmak. Särskilt libsticka ger en stark smak, men den kan också bli för dominerande.
Anna Andersson
Maskrossirap
Plocka väl utslagna maskrosor och rensa fram två koppar fulla med de gula blombladen. Blombladen läggs i 1 liter kallt vatten och får ett hastigt uppkok. Tillätt sen 1,5 kg råsocker samt en väl rengjord och i små bitar skuren apelsin och citron med skal (ekologiskt odlade). Koka det hela till honungskonsistens och fyll varmt på små burkar.
Jan Gustafson-Berge
Maskrosvin
Skaffa 3 liter maskrosblommor, 4 liter vatten, 3 citroner och 1,7 kg socker. Det blir av detta ett fylligt, gult och starkt vin.
Tag bort det gröna på blommorna och häll kokande vatten över. Låt det stå i tolv timmar. Sila ifrån blommorna. Tillsätt sockret och de skivade citronerna och rör om. Låt det stå i en kruka eller hink, övertäckt med en handduk i drygt 2 1/2 vecka. Se efter varje dag om det bildas mögel eller skum på ytan. Avlägsna det i så fall. Sila vinet och häll på flaskor. Du kan också använda jäst.
Cecilia Rudberg
Kommentera gärna artikeln
|
|