Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat- lagning
»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och ekologi
»Lagring och förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender för vilda växter
»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap och maskrosvin
»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
Om handboken
»Till alternativ.nu
|
MÜSLI
Att göra sin egen müsli har många fördelar. Du vet vad den innehåller, du kan komponera den som det passar och det blir betydligt billigare än likvärdig köpt müsli Jag brukar göra en rejäl sats som jag sen förvarar i plåtburkar eller stora glasburkar.
Ta vad du har hemma
Mitt motto är enkelt: "Man tager vad man haver". Så uppräkningen som följer ska ses som möjligheter. Du kan givetvis lägga till eller ta bort efter eget behag. De inbördes mängdförhållandena mellan de olika ingredienserna kan variera något. Men normalt består basen i en müsli av olika sorters flingor. Det är ju både en fråga om smak och pengar vad man vill ha i.
Del ett
Min müsli har två delar. Först tar jag och blandar det som ska rostas i en stor bytta. Det kan vara flingor av vete, råg, havre och kom, solrosfrön, sesamfron, jordnötter eller hasselnötter.
Rostning
Rostningen sker i en gjutjärnsgryta på svag värme tills blandningen fått lagom färg (gyllenbrun) och
en angenam doft. Rör ofta om i grytan med en träslev så det inte bränner fast i botten. Jag tycker att rostningen förhöjer smaken avsevärt.
Del två
Under tiden som rostningen pågår blandar jag del två i en annan bunke. Den brukar bestå av torkad frukt i form av russin och fint skurna dadlar, fikon, äpplen, päron min samt vetegroddar, vetekli, linfrö, öljäst, mjölksyrad kalk, alger, sojarnjöl och nyponmjöl. Ta inte för mycket av öljäst, alger och sojamjöl, vilka ger speciell smak. Nyponmjölet tar jag i sist i sådan mängd att smaken blir bra.
De båda delarna förs sedan tillsammans i en pappkartong. Rör omkring ordentligt och låt det svalna innan din egen ljuvliga müsli hälls på burkar.
Jan Gustafson-Berge
Kommentera gärna artikeln
|
|