Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
»Ekologisk mat-
  lagning

»Husgeråd
»Maten och hälsan
»Veganism och
  ekologi

»Lagring och
  förvaring
»Konservering
»Mjölksyrejäsning
»Torkning
»Insamlingskalender
  för vilda växter

»Nässlor
»Vardagsbröd
»Rivebröd
»Müsli
»Vin och öl
»Enbärsdricka
»Likör
»Ost och margarin
»Potatismjöl
»Salt, senap sirap
  och maskrosvin

»Livsmedelsfärg
»Bestrålning av
  livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

LIVSMEDELSFÄRG

Naturliga färger kan användas till bakverk, grädde, maträtter, efterrätter och annat man vill piffa till och få lite festligt. Passa på att ta tillvara spadet när du kokar bär, frukt och grönsaker.
 
Förvaring
Om färgerna ska sparas länge kan de finhackas och lösas i alkohol eller vatten för att sedan förvaras kallt eller fryst. Hela bär kan också förvaras frysta och beredas direkt efter upptining. Klorofylljuice från de flesta växter ger läckert grön färg och dessutom smak om de bereds färska.
 
Gult
Ringblommor, saffran och gurkmeja. Löses i vatten eller alkohol.
 
Rött
Hallon, blåbär, rödbetor och fläderbär. Koka ur saften vilken används direkt, fryses eller löses i alkohol och sparas mörkt i rumstemperatur. Rödbetor kan rivas och saften kramas ur.
 
Orange
Riv och pressa morötter. Karotinet ger en läckert orange färg.
 
Grönt
Spenat eller andra klorofyllrika växter rårivs och pressas eller löses i alkohol.
 
Blått
Blå blomblad från gurkört och viol.
 
Vitt
Mjöl, mjölk eller grädde. Strö över pudersocker.
 
Brunt
Kaffe, kakao, carob och lakrits. Sockerkulör fås genom att koka 1 kg socker i 1/2 liter vatten i ett järnkärl. Den svala massan används som färgkoncentrat och ger brun till gul färg beroende på koncentration.
 
Torbjörn Peterson
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare