Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
»Hushållskemikalier
»Tvätt
»Disk
»Städgrejor från naturen
»Papper
»Tygblöjor
»Färger och målningsteknik
»Alternativ till apparater
»Behövs motor- gräsklipparen?
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
Om handboken
»Till alternativ.nu
|
TYGBLÖJOR
Nar vårt första barn kom sommaren 1985, diskuterade jag och min fru om vi skulle använda tygblöjor. Det blev inte så då. Det var så mycket nya, okända och omvälvande saker ändå med ett barn, så vi orkade inte med ännu en ovanlig sak.
Alltiett-blöjor
Det var till och med som så att vi den första tiden använde "alltiett-blöjor". Sådana hade vi blivit inlärda på under tiden på BB-avd. De var ju praktiska. Det slutade vi med när vi satte oss ned och räknade ut vad det kostade. Det skulle ju vara så att mammor/pappor fick se olika blöjaltemativ och lära sig att använda dem under BB-tiden. Det kanske är så på andra ställen i Sverige? Informationen på barn- och mödravårdscentralerna har i alla fall förbättrats!
Pappersblöjor
Vi gick över till pappersblöjor med snibb, vilket var billigare. Men det kändes inte bra att en gång i veckan gå till soptunnan med en plastkasse full med blöjor. Under tiden rasade debatten om pappersblekning och dioxiner.
Vårt andra barn pionjär
När vårt andra barn såg dagens ljus i oktober 1987 hade vi bestämt oss. Det blev tygblöjor och ullbyxor. Våra första tygblöjor köpte vi i Helsingör, Danmark, där sådana både var vanligare och billigare. Ullbyxorna köpte vi hos Robygge i Lund. Så det var lite extra ansträngning förknippat med förändringen.
Sen dess har mycket hänt och nu går det att få tag på ullbyxor och tygblöjor på många ställen. Vårt första barn fick samtidigt övergå till att ha en tygblöja med plastsnibb som nattblöja. Men det tog en tid innan han slutade kalla pappersblöjorna för "riktiga" blöjor!
Vi fick i april 1990 vårt tredje barn och han har fått fortsätta på den inslagna banan. Så vi har nu skaffat oss en bred erfarenhet, provat en mängd olika ullbyxor, användnings- och tvättmetoder.
Vanans makt är stor
En sak är klar. Det är alltid svårt att börja med nytt. Och man glömmer lätt bort att man lär sig, vänjer sig och snart är det nya invant och en smidig del av vardagen. Det tog mig t ex tre veckor att förstå hur tygblöjan skulle vikas. Nu kan jag inte tänka mig något annat än att använda tygblöja och jag kan vika den med en hand bakom ryggen om det behövs!
Utrustning
Metoden har tre huvudbeståndsdelar. Det är tygblöjan, ullbyxan samt olivoljetvåll/ullfett.
Tygblöjan är gjord av bomull och finns i olika storlekar. Små till små barn och stora till större barn. Man kan också kombinera en stor med en liten och få en nattblöja. Bästa valet är förstås en tygblöja av oblekt bomull.
Ullbyxor finns i många olika utföranden. Dels som hela byxor man drar på och dels med olika typer av knäppning och kardborreband. Fördelen med hela byxor är att de håller tätt och bara består av ull. Jag tycker de ibland de kan vara svåra att få på barnet när det ligger ner. Den andra varianten är praktisk, lätt att ta av och på. Nackdelen är att de inte sluter lika tätt och att de innehåller metall och plast.
Olivoljetvål används till handtvätt av ullbyxorna och ullfett (lanolin) till återfettning. Ullfett finns bl a. på apoteket och i en del av de butiker som säljer det andra. I sista sköljvattnet vid återfettning tillsätts också en matsked ättika. Detta eftersom ull i naturligt tillstånd har pH 4,9. I ullen binder svett och urin ihop sig med lanolinet, varvid vatten och såpa bildas. Då neutraliseras ammoniaken i urinen och såpan har dessutom en bakteriehämmande effekt. Ganska fiffigt!
Hantering
Det här är en beskrivning på hur vi har gjort och gör. Du kommer säkert på egna, väl fungerande lösningar anpassade till dina förutsättningar.
I början separerade vi på kiss- och bajsblöjor. Kissblöjorna la vi i en spann med kallt vatten. När vi hade samlat ett gäng sköljde vi dem flera gånger i badkaret och hängde sen på tork. Så gör vi inte längre.
Nu samlar vi kissblöjor, bajsblöjor (där det värsta bajset tvättas bort i vasken), samt underbyxor i en spann.
Vi använder en underbyxa mellan tygblöjan och ullbyxan av två skål. Dels håller den tygblöjan på plats när ullbyxan ska tas på (barn kan vara mycket rörliga vid blöjbyte) och dels skyddar den ullbyxan från att bli nerbajsad så ofta. När spannen är full, vilket tar 3-5 dagar stoppar vi in blandningen i tvättmaskinen och kör en vittvätt.
Som torklappar använder vi väl slitna och mjuka handdukar eller tygblöjor, som vi klipper till i lagom bitar. De tvättas på samma gång som det andra. En liten nackdel med denna metod är att urinen i de understa blöjorna har ombildats till ammoniak. Det luktar inte så gott alla gånger, så håll andan!
Inkissning
Tänk på att ullbyxan behöver "kissas in" några dagar för att sluta läcka. Att ullbyxan blir lite fuktig har ingen som helst betydelse. Det luktar inget och påverkar inte funktionen på något sätt. När ullbyxan blir bajsig tvättas den för hand i ljummet vatten med olivoljetvål.
Efter en längre tids användning kan man tvätta byxoma ordentligt, skölja dem noga och återfetta dem rned lanolin. Torka dem i rumstemperatur. Krama ur dem eller rulla dem i en handduk innan de hängs upp, så torkar de fortare. Vi har 35 tygblöjor och 6 ullbyxor (det räcker med 2-4), vilket räcker till ett barns användning dygnet runt och till ett barns nattblöja.
Jag är inte riktigt nöjd med ullbyxorna. Ofta håller inte fabrikanterna vad de lovat. Byxorna slits fort, läcker en del, är svåra att återinfetta och kostar mycket pengar. Till vårt senaste barn har vi använt tygblöjor tillsammans med vanlig plastsnibb. Plastsnibben tvättar vi med det andra och den kan användas många gånger.
Jan Gustafson-Berge
Stickbeskrivning på ullbyxor
GRIPENS handstickade ullbyxor till bomullsblöjor, stickade av obehandlat, tvåtrådigt ullbyxgarn. Byxan stickas i ett stycke med stickor nr. 3 och 3 1/2.
(Inom parentes stora byxor)
Lägg upp 30 m. (36 m.), sticka 5 cm (7 cm) resår på stickor 3. Sticka 9 cm (10 cm) rätstickning på 3 1/2. Börja sedan minskningen 14 ggr och sticka resår på stickor 3. Börja sedan ökningen tills det är 40 m. (46 m.) i 18 cm. Ta ihop 10 maskor tills det är 30 m. (36 m.). Börja sedan med stickor 3 1/2. Rätstickning i 9 cm ( 10 cm). Resår på stickor 3 i 5 cm (7 cm). Maska av.
Om du önskar resår vid benen, plocka upp maskor och sticka resårstickning i 2-3 cm, innan du syr ihop byxan i sidorna. Innan du använder byxan behöver den filtas ihop något för att få full uppsugningsförmåga. Antingen tvättar du byxan med olivoljetvål eller så använder du den ett dygn i sträck trots att den blir fuktig.
Denna stickbeskrivning har vi fått från GRIPENS ULL i UPPSALA.
|
Kommentera gärna artikeln
|
|