Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
Hushåll
Hälsovård
»Ekologisk
  hälsovård
»Naturlig egenvård
»Mensskydd
»Mensbindor av tyg
»Örtmedicin
»Salvor
»Föda barn hemma
»Hemfödsel
»Amning
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

MENSBINDOR AV TYG

Sopberget växer och med det resursslöseriet. Vi måste på alla livets områden finna sätt att lämna engångsburk och kortsiktighet till förmån för återbruk. Vi kvinnor producerar vid varje mensperiod en ansenlig mängd sopor. På samma sätt somf öräldrar byter ut pappersblöjor mot tygblöjor kan kvinnor använda återbruksbara bindor. Det är enkelt, billigare än pappersbindor och man slipper ägna sig åt inköp, bindorna finns alltid kvar hemma sedan förra omgången.
 
Material och tillklippning
Jag har använt bomullsfrotté till mina bindor och det suger upp bra. Bomullsfrotté kan man köpa i tygaffären. Annars är ett par gamla handdukar som finns liggande någonstans utmärkta till bindor.
 
Klipp till en provbinda för att undersöka vilken storlek du föredrar. Olika kraftiga tyger varierar i uppsugningsförmåga så det är bra att prova vad som passar en själv bäst.
 
Jag har gjort så här: (Längd och Bredd)
  1. fyrdubbelvikt binda till natten. (32 cm 24 cm)
  2. fyrdubbelvikt till dagen. (24 cm 22 cm)
  3. dubbelvikt att kombinera med dag och nattbindor i början av mensen och använda i slutet då en enda dubbelvikt räcker. (24 cm 12 cm)
Användning
Bär trosor som sitter åt runt kroppen och som går upp en bit då du har tygbindor. Annars är det lätt att bindan glider omkring och det är opraktiskt och obekvämt. Risken att blöda igenom kläderna är lite större med tygbinda än pappersbinda. Men man lär sig snart att byta tillräckligt ofta och ha tillräcklig tjocklek på bindan för att undvika genomblödning.
 
Tvättning
Skölj den använda bindan i kallt vatten och lägg den i en liten hink med lock eller balja med kallt vatten. Fyll på med bindor i kärlet tills det är dags att tvätta. Häll i några droppar ättika eller vinäger så blir vattnet lite surt och ingen dålig lukt uppstår. Byt också vatten i hinken varje eller varannan dag.
Om du tvättar kläder i tvättmaskin under tiden du har mens kan du passa på att låta bindorna tvättas med. Annars går det lätt att tvätta upp dem för hand och sedan koka dem om det behövs. Man kan också koka bindorna några minuter med tvättmedel.
 
På jobbet eller i skolan
Det enklaste när man har mens och ska vara på jobbet eller i skolan under dagen är förstås att använda engångsskydd då. Men vill man så går det. Ta med dig några bindor och en plastpåse då du åker iväg. Skölj bindan efter användning och lägg den i plastpåsen så att blodet inte torkar in och blir svårt att tvätta bort. Lägg bindan i vattenhinken då du kommer hem.
 
Slitstyrka
Hur länge tygbindor håller vet jag inte. Själv har jag använt samma bindor vid nästan varje mensperiod i snart två år. De är inte alls utslitna fast tyget redan hade tjänstgjort som handdukar ett bra tag innan de blev bindor. Bindorna bör hålla länge än.
 
Reaktioner
Omgivningens reaktion på en hink med blodiga bindor kan bli negativ. Den kan för många tyckas lite otäck. Hygien har i det här samhället blivit att titta bort och snabbt förpassa det som upplevs som äckligt, för gammalt eller fult till sopnedkastet. Men låt den som förfasar sig betänka äckligheten med ett snabbt växande sopberg och ett samhälle där vi håller på att konsumera ihjäl oss, så får personen förhoppningsvis lite perspektiv på sitt synsätt.
 
Förresten reagerar de flesta med fundersamhet, förvåning, gapskratt eller helt enkelt glädje över en bra idé!
 
Anna Andersson
 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare