Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kollade i köttdisken på affären...  (läst 21000 gånger)

Vildjäntan

  • Inlägg: 310
    • Värmland
    • StallSylvas hästgård
Kollade i köttdisken på affären...
« skrivet: 12 maj-11 kl 08:22 »
När jag var på konsum igår kikade jag på märkningen av köttet, jag vill ha färskt kött utan tillsatser. De hade någon drive med färska svenska kyklinglår för 29:90 kr/kg folk lastade i sina vagnar...ÅÅ vad billigt bra att lägga i frysen !!! verkade vara folks tanke , flera förpackningar lastade folket på sina vagnar.

Kikade av nyfikenhet på lappen och såg en massa E-nr ...färska kyklinglår ? behövs det några tillsatser över huvudtaget ? Vilka tillsatser är försvarbart att det finns i färskt kött?

Kikade så på flera andra förpackningar av färskt kött, E-nr och åter E-nr ... någon som är van E-nr läsare och vill förklara detta för mig?

Försöker i allmänhet att undvika E-nr så långt det är möjligt. Lagar all mat från grunden , har dock en sambo som inte är speciellt insatt/ lat  ::) som köper färdiga köttbullar och annat skräp som han glatt propar i sig när jag inte är på plats och föser ut honom från köket/affären utan dyligt skräp.

Så min fråga är hur gör ni ??
Vilka E-nr är ofarliga ?

/ Andrea

 
Jag lever hellre ett år som varg än tusen år som får

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #1 skrivet: 12 maj-11 kl 08:35 »
Förr (vet ej nu) kunde man kolla E-nr på Livsmedelsverkets hemsida.
Naturligtvis bör man kunna sälja färsk kyckling utan E-nr, men det finns ju saker som förlänger hållbarhet, påverkar färgen så det ser smakligare ut osv.

Använder helst själv bara kött jag själv fött upp. Det är rätt bedrövligt med alla tillsatser i mat, utöver vad djuren stoppats fulla med i livet och vad som sprutats över grönsaker och spannmål innan det hamnar i affären.

Livsmedelsindustrin är en sjuk företeelse!

Vildjäntan

  • Inlägg: 310
    • Värmland
    • StallSylvas hästgård
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #2 skrivet: 12 maj-11 kl 09:14 »
Jo verkligt, men på måndag kommer mina första hushållsgrisar 3 linderödssvin, och kyckling köper jag aldrig i affären de består de egna hönsbeståndet med.

Tyvärr kan man inte helt komma ifrån affärens utbud då det inte finns tid att odla sin egen spannmål. 
Jag lever hellre ett år som varg än tusen år som får

Moëll i Trädet

  • Inlägg: 441
    • -
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #3 skrivet: 12 maj-11 kl 09:43 »
Kikade av nyfikenhet på lappen och såg en massa E-nr ...färska kyklinglår ? behövs det några tillsatser över huvudtaget ? Vilka tillsatser är försvarbart att det finns i färskt kött?
Jag vet inte alls hur det är i det här fallet, men ett vanligt sätt att sänka kilopriset är att pumpa upp vikten med hjälp av vatten, och då krävs det en del E-nummer för att få det att  stanna kvar i köttet fram till tillagningen. Räknar man kilopriset på färdigtillagat kött skiljer det ofta betydligt mindre i pris mellan dyr och billig kyckling.
"Kärleken är livets bäste vän"

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #4 skrivet: 14 maj-11 kl 07:46 »
Du menar det de säljer som "marinerat"? Jo tack, allt simmar i stekpannan. Så gör ju aldrig det egna köttet av någon outgrundlig anledning ::)

Lasse46

  • Inlägg: 162
    • Jämtland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #5 skrivet: 14 maj-11 kl 18:31 »
Att något är märkt med E-nummer betyder bara att den ingrediensen inte finns naturligt i maten utan att den är tillsatt i efterhand tex E 290 är inte alls ovanligt att det finns i förpackningar med färskt kött, det innebär bara att man har ersatt luften i förpackningen med koldioxid för att fördröja nedbrytningen av råvaran och förlänga hållbarheten några dagar. Även KRAV tillåter vissa tillsatser http://www.krav.se/Om-KRAV/Fordjupande-lasning-/Halsa/Tema-halsa/Tillsatser-tillatna-i-KRAV-markt-produktion/
På Livsmedelsverkets hemsida under rubriken "Märkning av mat" finns mer att läsa om vilka tillsatser som är godkända och vilket E-nummer dessa har.
http://www.slv.se/sv/

Lasse

Bullen79

  • Inlägg: 73
    • Småland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #6 skrivet: 14 maj-11 kl 23:37 »
Hos oss kan ni köpa nötkött utan E nr. Besök odensjööstergård.se och fundera på om det kan vara något för er. Mvh Per Henrik

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #7 skrivet: 15 maj-11 kl 01:12 »
Kyckling brukar väl innehålla E 301, E 331 och E 262.
dvs Natriumacetat, Natriumaskorbat och Natriumcitrater.

Övrigt förpackat kött har väl möjligen tillsatt en livsmedelsgas eller en blandning av 2 gaser, och därmed 1 eller 2 e-nummer.

Kan du ge nåt exempel på e-nummer du har träffat på på vanligt färskt eller fryst kött?
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

sydtobak

  • Inlägg: 773
  • Skogstorpare
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #8 skrivet: 29 maj-11 kl 20:31 »

Så min fråga är hur gör ni ??
Vilka E-nr är ofarliga ?

/ Andrea

Svaret på frågan är: Hade E-nr varit farliga hade de inte fått användas i livsmedel.
Därmed inte sagt att jag tycker det är bra med en massa tillsatser i maten.
Men ibland får man ju själv ta till dem.
Ex-vis när du skall göra saft och sylt eller lägga in gurka.
Detta är ju då för att undvika ex-vis mögeltillväxt som kan vara långt mycket farligare än de tillsatser du nödgas att använda.
Min bästa ägodel är min vedspis!

K@rene

  • Inlägg: 181
  • Ønsker kontakt med alt.bönder i Väst-Värmland.
    • Värmland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #9 skrivet: 29 maj-11 kl 20:51 »
[
Kikade så på flera andra förpackningar av färskt kött, E-nr och åter E-nr ... någon som är van E-nr läsare och vill förklara detta för mig?
Vilka E-nr är ofarliga ?

/ Andrea
[/quote]

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_E-nummer
Gård i V-Värmland - 5 katter och 6 tuppar&höns - skog och mark - reser mellan världen och landet

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #10 skrivet: 29 maj-11 kl 23:53 »
Vilka hittade du? Vi kan ju bena ut det en och en.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Tresovlat

  • Inlägg: 13
    • Västergötland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #11 skrivet: 31 maj-11 kl 16:52 »

Övrigt förpackat kött har väl möjligen tillsatt en livsmedelsgas eller en blandning av 2 gaser, och därmed 1 eller 2 e-nummer.


Livsmedelsgaser har inget E-nummer då det inte ingår i produkten. Däremot måste texten "Förpackad i en skyddande atmosfär" stå på förpackningen.

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #12 skrivet: 31 maj-11 kl 23:50 »
Livsmedelsgaser har inget E-nummer då det inte ingår i produkten. Däremot måste texten "Förpackad i en skyddande atmosfär" stå på förpackningen.

du har fel, däremot är det ingen lagkrav att ange dem men oftast gör man det ändå.
    E 290 Koldioxid
    E 938 Argon
    E 939 Helium
    E 941 Kväve
    E 942 Dikväveoxid
    E 943a Butan
    E 943b Isobutan
    E 944 Propan
    E 948 Syre
    E 949 Väte
« Senast ändrad: 31 maj-11 kl 23:55 av take »
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Mångsysslare

  • Inlägg: 55
    • Värmland
    • Sörgården
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #13 skrivet: 03 jul-11 kl 08:46 »
Det behövs absolut inte tillsatser i färskt kött! Då är det någon marinad, krydda eller konserveringsmedel, och då får man bestämma om man vill ha det eller ej. Man har syrgas i köttförpackningarna för att få en klarröd färg på köttet. I vår kyldisk blir det rött i alla fall då det ligger opackat ;D Här finns alltid kött utan tillsatser :)
I korv KAN det vara bra att ha i nitritsalt för att minska risken för botulism, men det behöver inte vara de mängder som är standard. Det ger också en lite kemisk smak i vissa produkter.
Läste om "neutralmarinerad" fläskfilé, dvs man marinerar med 15% vatten för att kunna göra en billigare produkt... Och visst, den blir mör och fin, men vad är kilopriset för vattnet?
60 tackor, en del köttdjur, höns och kaniner, hundar o katt. Skog och mark. Godkänt gårdsslakteri och -butik, och har alltid självhushållning som grundtanke.

fishfinder

  • Inlägg: 106
  • Please don´t feed your fears
    • Småland
    • www.sjoviksfriskvard.se
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #14 skrivet: 13 aug-11 kl 09:10 »
Hello
Kika efter boken "den hemlige kocken"
Där finns svar på vad man vill veta och lite till...
Vad med dynga man stoppat i sig under åren utan att veta om det...
// mange
Vad du gör, gör fullt och helt. Icke styckevis och delt!

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #15 skrivet: 13 aug-11 kl 12:51 »
Hello
Kika efter boken "den hemlige kocken"
Där finns svar på vad man vill veta och lite till...
Vad med dynga man stoppat i sig under åren utan att veta om det...
// mange

Köp även en säck med salt.
« Senast ändrad: 14 aug-11 kl 19:05 av take »
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #16 skrivet: 13 aug-11 kl 23:09 »
Köp även en säck med salt.

 ;D
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #17 skrivet: 14 aug-11 kl 01:36 »
Köp även en säck med salt.
Det där fattade jag inte  ???
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #18 skrivet: 14 aug-11 kl 01:41 »
Det där fattade jag inte  ???
Nej, det var precis som förväntad men det gör inget.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Kollade i köttdisken på affären...
« Svar #19 skrivet: 14 aug-11 kl 01:57 »
Vad menade du med det?

Hade det med insaltning av kött att göra? Isåfall är jag ju ursäktad, för jag är vegetarian.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

370 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser